Καταζητούμενος για υπόθεση βιασμού στη Σουηδία ο ιδρυτής του WikiLeaks

O ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν ΆσαντζΚαταζητούμενος για δύο υποθέσεις, εκ των οποίων η μία είναι υπόθεση βιασμού, είναι στη Σουηδία ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Άσαντζ.

«Ο Τζούλιαν Άσαντζ καταζητείται για δύο διαφορετικές υποθέσεις. Η μία αφορά κατηγορία για βιασμό» δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος της... Εισαγγελίας Κάριν Ροζάντερ.

Ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να αποκαλύψει ποια είναι η δεύτερη κατηγορία που βαραίνει τον Άσαντζ ούτε και εάν έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Σύμφωνα με το σουηδικό περιοδικό Expressen, ο 39χρονος Αυστραλός Άσαντζ καταζητείται επίσης για επίθεση εναντίον μίας γυναίκας.

Το τελευταίο διάστημα, το όνομα του Άσαντζ βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω της δημοσίευσης στο WikiLeaks απόρρητων πληροφοριών για τη δράση των αμερικανικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Ως πηγή των απόρρητων πληροφοριών κατηγορείται ο Αμερικανός στρατιώτης Μπράντλι Μάνινγκ, ο οποίος έχει συλληφθεί και κρατείται σε φυλακή στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Ο Μάνινγκ κατηγορείται πως διέρρευσε στο WikiLeaks περί τις 77.000 απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, καθώς και ένα απόρρητο βίντεο από επιδρομή ελικοπτέρου Apache στη Βαγδάτη, το 2007, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άμαχοι.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, το WikiLeaks βρήκε «στέγη» στο σουηδικό «Κόμμα των Πειρατών», που του προσέφερε «δωρεάν εύρος ζώνης και φιλοξενία». Το «Κόμμα των Πειρατών» μάχεται κατά της πνευματικής ιδιοκτησίας και των περιορισμών στη λειτουργία του Διαδικτύου.

Παρά, δε, τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των διαβαθμισμένων εγγράφων, το WikiLeaks ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προτίθεται να δημοσιοποιήσει άλλα 15.000 απόρρητα αρχεία.

tro-ma-ktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails