Πουέρτο Ρίκο-Ελλάδα: 80-83

Ο Βασίλης Σπανούλης τα έκανε όλα: πέτυχε ρεκόρ πόντων με την Εθνική, σταμάτησε τον Μπαρέα, κέρδισε φάουλ, "μίλησε" στο τέλος. Με τον "Kill Bill" μεγάλο πρωταγωνιστή η Ελλάδα επέστρεψε από το -9 του 22' για να επικρατήσει του Πουέρτο Ρίκο με και να κάνει το "δύο στα δύο" στο τουρνουά.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρήκε την ενέργεια του στο δεύτερο ημίχρονο κι έτσι κατάφερε να υπερκεράσει την ζώνη των "Λατίνων", την αστοχία και την...
ψυχολογική πίεση για να ξεπεράσει τις απουσίες των Φώτση-Σχορτσιανίτη χωρίς βαθμολογικές απώλειες. 

Το "κόλπο" του Σιτρόν

Με οδηγό το παιχνίδι της πρεμιέρας με την Κίνα ο Μανόλο Σιτρόν είχε αποφάσισει να παίξει από νωρίς το "χαρτί" της άμυνας ζώνης. Έχοντας διαγνώσει τα χαμηλά ποσοστά της Ελλάδας στα περιφερειακά σουτ, ποντάροντας στην πιθανή ψυχολογική πίεση που θα ασκούσε μια τέτοια επιλογή στην Εθνική μας ομάδα και προσθέτοντας ένα τακτικό "τρικ" (οι πίσω παίκτες ακολουθούσαν τα κοψίματα των περιφερειακών σε συγκεκριμένο σύστημα), άλλαξε από νωρίς την άμυνα του.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα από την άλλη, που ξεκίνησε με ψηλό σχήμα (ξεκίνησε ο Βουγιούκας για να "ματσάρει" τον Ράμος κι ο Τσαρτσαρής) δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα στην άμυνα της. Με τρία συνεχόμενα τρίποντα οι Πορτορικάνοι προηγήθηκαν με 11-6, πριν "απαντήσουν" οι Σπανούλης και Τσαρτσαρής. Ο πρώτος πέτυχε 7 πόντους πριν αλλάξει η άμυνα των αντιπάλων, ενώ ο δεύτερος "μίλησε" απέναντι στη ζώνη, επιβεβαιώνοντας την πολύ καλή αγωνιστική του κατάσταση.

Οι παίκτες του Σιτρόν, ωστόσο, σούταραν με πολύ καλά ποσοστά από το τρίποντο (5/8) με αποτέλεσμα να κλείσουν την περίοδο προπορευόμενοι με 23-21. Μάλιστα το τελευταίο το πέτυχε ο Πίβι από πολύ μακριά στη λήξη της περιόδου.
In the... zone

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η ζώνη του Πουέρτο Ρίκο άρχισε να... μπαίνει στο μυαλό των διεθνών μας, που μπορεί να βρήκαν ελεύθερα σουτ, αλλά από την άλλη δεν κατάφεραν να κάνουν το δικό τους παιχνίδι: να τρέξουν στον αιφνιδιασμό ή να πιέσουν στην άμυνα. Αντίθετα παίζοντας αρκετά παθητικά, επέτρεψαν στον Χουάν Χοσέ Μπαρέα να δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε πικ-εν-ρολ φάσεις.

Αντίθετα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έγινε απειλητικό μόνο όταν προσπάθησε να απειλήσει μέσα από τη ρακέτα, είτε με τους Μπουρούση-Τσαρτσαρή, είτε με τις διεισδύσεις του Βασίλη Σπανούλη (28-24). Στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου κι ενώ το ρεσιτάλ... αστοχίας από τα 6.25 συνεχιζόταν (4/18 πριν την ανάπαυλα) οι Πορτορικάνοι κατάφεραν να "ροκανίσουν" τη διαφορά και να πάρουν το προβάδισμα. Η καθοριστικότερη φάση ήταν στο 19' όταν ο Μπαρέα κέρδισε το φάουλ κι ο Δημήτρης Διαμαντίδης χρεώθηκε με τεχνική ποινή, κάνοντας από τη γραμμή των βολών το 41-35.

Ξεπεράστηκε το... ψυχολογικό

Ήταν φανερό ότι το πρόβλημα της Εθνικής ήταν... ψυχολογικό. Για αυτό ακόμη κι όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ με 9 πόντους (47-38) το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένα-δύο εύστοχα αμαρκάριστα σουτ, για να αλλάξει η εικόνα της. Όταν οι Σπανούλης-Διαμαντίδης "τιμώρησαν" την άμυνα ζώνης, οι διεθνείς άρχισαν να ανεβάζουν ρυθμούς.

Βοήθησε βέβαια κι η αλλαγή τακτικής στην άμυνα, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να αντιμετωπίζει πιο επιθετικά τα πικ-εν-ρολ του Μπαρέα, που είχε δημιουργήσει τόσα προβλήματα στο πρώτο ημίχρονο.

Κάπως έτσι η Ελλάδα μείωσε σε 47-45 για να προηγηθεί στη συνέχεια με 52-51 χάρις στα "κέφια" της τριπλέτας των γκαρντ (Διαμαντίδη-Σπανούλη-Ζήση), που βρήκαν και εύκολους πόντους στο transition με όπλο την καλή τους άμυνα. Ο Σιτρόν προσπάθησε να αντιδράσει επιλέγοντας ξανά man-to-man άμυνα και αλλάζοντας τον Μπαρέα που είχε αρχίσει να "κουράζει" τη μπάλα. Όσο για την ελληνική αντεπίθεση; Συνεχίστηκε ως τη λήξη της περιόδου, που συνοδεύτηκε από το τρίποντο του Γιάννη Μπουρούση στην εκπνοή για το 59-56.

sports24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails