Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Βελουχιώτης

Ο Αθανάσιος Κλάρας γεννήθηκε στη Λαμία στις 27 Αυγούστου 1905 από εύπορη οικογένεια. Τελείωσε οικότροφος την Αβερώφειο Μέση Γεωργική Σχολή .
Η οικογένειά του ήταν, με τα κριτήρια της εποχής, από τις πλέον επιφανείς στην πόλη. Έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από τη Γεωργική Υπηρεσία παραιτήθηκε και κατέβηκε στην Αθήνα (1923) όπου, μυήθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα.
Στις 22 Μαΐου του 1942 η πρώτη ομάδα του Άρη Βελουχιώτη, από 14 άτομα, βγήκε στη Σπερχειάδα για να ξεκινήσει το αντάρτικο και λίγο αργότερα (7 Ιουνίου) ανέβηκε στη Δομνίστα Ευρυτανίας και άρχισε επίσημα τον ένοπλο αγώνα.
Ο Γοργοπόταμος, το φθινόπωρο, έφερε τον Άρη στο κεντρικό πολιτικό προσκήνιο. Μέχρι το...καλοκαίρι του 1943 η ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου και η αποστολή μελών της ηγεσίας του κόμματος στο βουνό αποκατέστησε τις ισορροπίες στη νέα Ελεύθερη Ελλάδα, την Ευρυτανία. Η μοναχική περιπλάνηση του Άρη είχε τελειώσει αφού άφησε πίσω της πλούσιους καρπούς.Έδωσε στον ΕΛΑΣ επιθετικό προσανατολισμό και, στις παραμονές της Απελευθέρωσης, εξαπέλυσε μια σειρά σκληρών επιθέσεων ενάντια στις βάσεις των Ταγμάτων.
Ο Αθανάσιος Κλάρας είχε ενεργή δράση στα δρώμενα της επόχης ως απλός αγωνιστής. Είχε φυλακιστεί και βασανιστεί πολλές φορές λόγω της ένταξης του στο τότε παράνομο κόμμα. Εξαιτίας της συνεχούς του αναφοράς στη μιζέρια που μαστίζει τους ανθρώπους του κολλάνε το ψευδώνυμο «Μιζέριας» που χρησιμοποιεί μέσα στο κόμμα (Χαριτόπουλος, 1997).Στην Απελευθέρωση ήταν ένας από τους πολλούς που διαφώνησαν με τις επιλογές της ηγεσίας της Αντίστασης, με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπανδρέου και την ανάθεση κεντρικού ρόλου στους Άγγλους. Στις 12 Ιουνίου 1945 το ΚΚΕ τον αποκήρυξε με πολύ σκληρό δημοσίευμα στον "Ριζοσπάστη".
Η πιθανή ελπίδα του Άρη για στροφή της ακολουθούμενης πολιτικής ναυάγησε. Δεν έμενε πια παρά το τέλος. Αυτό ήρθε στις 16 του ίδιου μήνα όταν ο Άρης, πιο μόνος παρά ποτέ άλλοτε, κλεισμένος από τον στρατό και παρακρατικούς, αυτοκτόνησε κοντά στις όχθες του Αχελώου. Δυο μέρες αργότερα το κεφάλι του, κομμένο, κρεμόταν από φανοστάτη των Τρικάλων.
Η δράση του και ο πρωταγωνιστικός ρόλος του στην αντίσταση του λαού μας κατά του κατακτητή, έδωσε ανάστημα και κορυφαία θέση στα ορεινά και άγονα λημέρια μας.


prassia-eyrytanias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails