Καταγγελίες- σοκ στη Βουλή για τα νοσοκομειακά απόβλητα

Στοιχεία που προκαλούν σοκ στην κοινή γνώμη αποκάλυψε σχετικά με τις πρακτικές των νοσοκομείων ως προς τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων και τα κυκλώματα που παρασιτούν σε βάρος της δημόσιας υγείας, η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Μαργαρίτα Καραβασίλη, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με την κ.Καραβασίλη, επί τρία χρόνια το "Ωνάσειο", ο "Ευαγγελισμός" και το "Λαϊκό" μετέφεραν τα νοσοκομειακά τους απόβλητά τους με κοντέινερ στο Αττικό νοσοκομείο.
«Η μεταφορά γινόταν με κοντέινερ, σε θερμοκρασία ατμόσφαιρας 20-25 βαθμούς ενώ θα έπρεπε να μεταφέρονται σε θερμοκρασία 4-5 βαθμούς για να μην έχουμε φαινόμενα αποσύνθεσης και χημικές διεργασίες τέτοιες που επαυξάνουν την επικινδυνότητα. Τα μετέφεραν σε σακούλες οι οποίες δεν ήταν της ποιότητας που ορίζει η νομοθεσία, σχίζονταν και είχε γεμίσει η αυλή ακόμα και με υπολείμματα από όργανα...», ανεφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Εξίσου καταγγελτική ήταν και για εταιρία στη Θεσσαλία, όπου μετά από έφοδο διαπιστώθηκε, όπως είπε, ότι ένα από τα καύσιμα που χρησιμοποιούσε ήταν και μολυσματικά απόβλητα ανακατεμένα με άλλα υλικά, ληγμένα φάρμακα, λαθραία τσιγάρα, υλικά που αυξάνουν τη θερμογόνα δύναμη των συστατικών.


Ένα ακόμα ανατριχιαστικό - όπως η ίδια το χαρακτήρισε - παράδειγμα, είναι ότι μεγάλη ιδιωτική εταιρία αιμοκάθαρσης στη Βόρεια Ελλάδα, που χωρίς η Πολιτεία να απαιτήσει να κάνει η περιφέρεια βιολογικό καθαρισμό, άφηνε τα λύματα από την αιμοκάθαρση να πηγαίνουν κατευθείαν στη θάλασσα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.


«Δεν είναι μόνο θέματα υγείας αλλά και φοροδιαφυγής και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος», επεσήμανε η κ. Καραβασίλη και πρόσθεσε: «
Δυστυχώς, μετά από 7 χρόνια από την κοινή υπουργική απόφαση για την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων δεν εφαρμόζεται και δεν τηρείται τίποτα. Επικρατεί ένα χάος. Πρέπει να διαχωρίζονται τα απόβλητα του νοσοκομείου και να λειτουργήσουν επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων. Πολλές φορές οι ασθενείς πεθαίνουν από τις λοιμώξεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των μολυσματικών, τη μη διαχείριση των ραδιενεργών και τη μη απολύμανση των κλινών, όταν αλλάζουν ασθενείς».

Εν τω μεταξύ, η κ.  Καραβασίλη κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές για την ζωή του ο  Γενικός Επιθεωρητής κ. Μέρκος
προκειμένου να σταματήσει τον έλεγχο, ο οποίος, εκτιμά η ίδια, ότι είναι μαζί με τον επιθεωρητή Υγείας κ. Χαλαζωνίτη, το στήριγμα στα θέματα των νοσοκομειακών αποβλήτων .

Τέλος, στα στοιχεία που καταγράφονται στο πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής τα οποία γνωστοποίησε ο πρόεδρός της, Κώστας Καρτάλης, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

- Εκτιμάται ότι παράγονται στη χώρα κάθε χρόνο 14.600 τόνοι επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων από τους οποίους η μισή ποσότητα παράγεται από τις υγειονομικές μονάδες της Αττικής.

- Υπάρχουν έξι μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες στην 1η ΔΥΠΕ Αττικής με σύνολο 2.487 κλινών που δεν παρέδιδαν καθόλου Ε.Ι.Α , ούτε καν τα υποχρεωτικά αποτεφρούμενα στον αποτεφρωτήρα του ΕΣΔΚΝΑ.

 - Στο αποτεφρωτήρα ΕΣΔΚΝΑ οδηγείται λιγότερο από το 20% της εκτιμώμενης παραγωγής των Ε.Ι.Α της Αττικής.

- Σε σύνολο 25 δημόσιων νοσοκομείων στην 1η ΔΥΠΕ, με άθροισμα 10.667 κλινών παραδόθηκαν στο αποτεφρωτήρα το πρώτο επτάμηνο του 2008 μόλις το 20,8% της εκτιμώμενης παραγωγής. Ακόμα και αν υποτεθεί ότι ένα άλλο 30% υφίσταται ενδονοσοκομειακή, έστω και παραβιάζουσα την οικεία ΚΥΑ, επεξεργασία, αναζητείται η τύχη του υπόλοιπου 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails