Ο διοικητής του ΨΝΠΟ στον ξενώνα για «Δύσκολους»

Ο «ξενώνας για Δύσκολους» προς ένταξη στην κοινότητα ψυχικά ασθενείς ήταν η επόμενη δομή που επισκέφθηκε ο διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου κ. Μ.Κοσμαδάκης στη διαρκή ενημέρωσή του, γύρω από τον τρόπο λειτουργίας των δομών.
Τον κ. Κοσμαδάκη υποδέχθηκε... ο προϊστάμενος της δομής κ. Κ.Καντζάς.
Κατά την ενημέρωση που έκανε ο κ. Καντζάς στο διοικητή, στάθηκε στην έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει ο Ξενώνας για Δύσκολους.
Υπάρχουν συνάδελφοι, συνέχισε ο κ. Καντζάς που ασχολούνται με δυο ή τρία αντικείμενα για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά ο ξενώνας.
Τέλος, ο προϊστάμενος του Ξενώνα για Δύσκολους έκανε εκτενή αναφορά στον κ. Κοσμαδάκη για κάθε ένοικο του ξενώνα του, στάθηκε δε στην ιδιαίτερη συμπεριφορά που χρειάζεται ο κάθε ένοικος ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της ασθένειάς του, εκ μέρους του προσωπικού.
Ακολούθως ο διοικητής του ΨΝΠΟ αναφέρθηκε στη συνεχή προσπάθεια της διοίκησης για τη μείωση των δαπανών χωρίς όμως αυτό να αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας περίθαλψης των ενοίκων. Ζήτησε δε από τις δομές να καταγράψουν τα αιτήματά τους για να αποστέλλονται ως προτάσεις στο υπουργείο Υγείας και άλλες αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες.
Ο διοικητής συνεχάρη τον κ. Καντζά για τον τρόπο διαχείρισης του ξενώνα για «δύσκολους».
Ο ξενώνας των «δύσκολων» για ένταξη στην κοινότητα ψυχικά ασθενών πρωτολειτούργησε το 2008.
Φιλοξενεί άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές ή και διαταραχές κοινωνικής συμπεριφοράς που δυσκολεύονται να ζήσουν είτε μόνοι στην κοινότητα είτε με τις οικογένειές τους, ή σε μονάδες (προστατευόμενα διαμερίσματα, ξενώνες, οικοτροφεία) του ΨΝΠΟ με την ανεξαρτησία και την αυτονομία που αυτές προσφέρουν.
Βασική επιβίωση των μελών της πολυκλαδικής θεραπευτικής ομάδας του ξενώνα, αποτελεί το ότι τα έντονα προβλήματα κοινωνικής συμπεριφοράς αυτών των ασθενών μπορούν να βελτιωθούν μέσα από εξατομικευμένα προγράμματα, συνδυασμένα με παράλληλα προγράμματα εκπαίδευσης.
Κύριοι στόχοι είναι η διασφάλιση της παραμονής των ατόμων αυτών στην κοινότητα και η συνέχιση των σχέσεων τους με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινωνίας αλλά και η μετακίνηση τους σε άλλη, περισσότερο αυτόνομη και ανεξάρτητη μορφή προστατευμένης διαβίωσης στην κοινότητα (Προστατευόμενα διαμερίσματα, ξενώνες, οικοτροφεία του ΨΝΠΟ).
Ο ξενώνας είναι ανοικτός στην κοινότητα και προσομοιάζει με οικογενειακό περιβάλλον. Βρίσκεται στην Κατερίνη και είναι δυναμικότητας 15 κλινών. Η διαμόρφωση των χώρων διευκολύνει την ομαδική διαβίωση και διασφαλίζει το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής.
Στη συνέχεια ο κ. Κοσμαδάκης επισκέφθηκε το οικοτροφείο «Τερψιχόρη» όπου είχε συζήτηση-ενημέρωση σε τρέχοντα θέματα με την προϊσταμένη κ. Ε.Πιπερίδου, την Επισκέπτρια Υγείας κ. Αικ.Παπαδημητρίου και τη Νοσηλεύτρια κ. Ευγ.Καβουνίδου.
Τον διοικητή συνόδευε τριμελής επιτροπή που αποτελούνταν από την κ.Κόλλια Μαρία (Διαιτολόγο), Τζίκα Πολυξένη (Λογίστρια) και κ.Αργύρη Χατζηαργυρίου (υπάλληλο λογιστηρίου) και ήταν υπεύθυνη για την καταγραφή αποθεμάτων.
Η τριμελής επιτροπή κατέγραψε όλα τα αποθέματα και εξετάστηκε η πορεία εφαρμογής των εντολών του διοικητή αναφορικά με τις πρόσφατες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Διαπιστώθηκε ότι πλέον έχει μπει τάξη και όλη η δομή λειτουργεί στον τομέα των προμηθειών άψογα και αποτελεσματικά. 

ΠΗΓΗ: http://www.imerisiatispierias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails