"Μακεδονια του Βαρδάρη" (Vardarska Macedonia ή Republic of Macedonia Vardarska)
«Στη συνάντηση εκφράσθηκε η βούληση και η ετοιμότητα για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, η οποία δεν θα είναι επιζήμια για καμία από τις δύο πλευρές» καταλήγει η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.
http://ksipnistere.blogspot.com
Ψάχνοντας όμως λίγο παραπάνω για το όνομα Βαρδάρης ανακαλύψαμε κάτι πολύ εντυπωσιακό. Ότι η προπαγάνδα και η ανθελληνικότητα του κ. Παπανδρέου δεν έχει όρια.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Αξιός ή Βαρδάρης (Вардар) είναι ο μεγαλύτερος ποταμός που διασχίζει τη Μακεδονία και ο δεύτερος μεγαλύτερος των Βαλκανίων (μετά τον Έβρο), με μήκος 380 χλμ, από τα οποία μόνο τα 76 είναι σε ελληνικό έδαφος. Το πλάτος του κυμαίνεται από 50 - 600 μ. και το βάθος του φτάνει τα 4 μ. Πηγάζει από το όρος Σκάρδος (Σάρ), στα Σερβοαλβανικά σύνορα, διασχίζει την κοιλάδα των Σκοπίων, μπαίνει στο ελληνικό έδαφος, διασχίζει τη Μακεδονία και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο.Ιστορική σημασία
Η κοιλάδα του Αξιού , μαζί με αυτή του γειτονικού Στρυμόνα, είναι οι κύριες διαβάσεις από βορρά προς τον ελλαδικό χώρο. Απ' αυτές πέρασαν όλοι οι λαοί που μετανάστευαν προς τα νότια της Βαλκανικής χερσοννήσου.Το δέλτα του του ποταμού κατά την αρχαιότητα βρισκόταν περίπου 10 χλμ βορειοανατολικότερα από το σημερινό. Έως τον 5ο αι. η σημερινή πεδιάδα της Θεσσαλονίκης καλυπτόταν από θάλασσα και η Πέλλα ήταν παραθαλάσσια, στο μυχό του αρχαίου Θερμαϊκού κόλπου.
Αποτέλεσε θέατρο σημαντικών μαχών κατά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, με σημαντικότερη τη Μάχη του Αξιού (Μάϊος του 1917).
[Επεξεργασία] Ονομασία
Στους αρχαίους χρόνους ονομαζόταν Άξιος ή Αξειός και Ναξειός. Η λέξη Αξιός έχει μακεδονική ρίζα από το αξός που σημαίνει δάσος ή ύλη και πραγματικά οι όχθες του Αξιού είναι δασώδεις.Το όνομα Βαρδάρης είναι μεσαιωνικό και προέρχεται από τη μογγολική φυλή των Βαρδάρων, που μετά από επιδρομές, κατά τον 7ο αιώνα, συνθηκολόγησε με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου (Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) και έτσι εγκαταστάθηκε στην κοιλάδα του Αξιού καλλιεργώντας εδάφη που της παραχωρήθηκαν. Οι Βαρδάροι αφομοιώθηκαν γρήγορα από τους ντόπιους Ελληνικούς πληθυσμούς και εξαφανίστηκαν από την ιστορία. Το όνομα Βαρδάρης για τον Αξιό όμως, έμεινε ως και σήμερα.
Το 1934 έγινε ευθυγράμμιση της κοίτης του ποταμού, ο οποίος απειλούσε με πρόσχωση το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τα υλικά που εναποτίθενται, από τότε , έχουν δημιουργήσει το σημερινό δέλτα.
Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BE%CE%B9%CF%8C%CF%82
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου