ΣΑΜΑΡΑΣ: "ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ"

Ρεπορτάζ: Ελλη Γ. Τριανταφύλλου - Γιώργος Π. Τερζής 
(απο Κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Με πολιορκητικό κριό τις προτάσεις του για μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα Ταμεία, ο αρχηγός της Ν. Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς προετοίμασε εν όψει της ΔΕΘ το «άλλο μείγμα πολιτικής» που θεωρεί αναγκαίο, προκειμένου αφ' ενός να μειωθεί ο χρόνος αλλά και οι...

συνέπειες από την παραμονή υπό την επιτροπεία του ΔΝΤ και αφ' ετέρου να τεθούν οι βάσεις για μία στρατηγική επαναφοράς της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Στην παρθενική του ομιλία ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, ο κ. Σαμαράς στόχευε να τεκμηριώσει τη θέση της Ν. Δ. ότι δεν ήταν αναγκαστική η υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ, αλλά σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των κυβερνητικών χειρισμών, και ότι ο ίδιος και το κόμμα του έχουν έτοιμο ένα ολοκληρωμένο, φιλελεύθερο και ταυτόχρονα φιλολαϊκό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. «Είμαστε το κόμμα της ανάπτυξης και της ευθύνης», ήταν το μήνυμα που επεδίωκε να περάσει με τη σημαία των μεταρρυθμίσεων.

Στο κείμενο της ομιλίας του, τα βασικά σημεία της οποίας διέρρευσαν στον δημοσιογράφους νωρίς το μεσημέρι, ο κ. Σαμαράς αναφερόταν σε:

- Δραστική μείωση φορολογικών συντελεστών, αμέσως μετά την έξοδο από το Mνημόνιο. Καμία αύξηση έως τότε.

- Σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών - εργαζομένων και επιδότηση θέσεων από ΟΑΕΔ.

- Πάταξη γραφειοκρατίας με πέντε βασικές τομές.

- Aνταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, ανάπτυξη με επίκεντρο τα πλεονεκτήματα της χώρας.

- Tαχεία έξοδος από το Mνημόνιο, με εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας, ταυτόχρονο περιορισμό χρέους και ελλείμματος, σταδιακή αποκατάσταση αδικιών με προτεραιότητα τις χαμηλές συντάξεις.

Με την ίδια ομιλία, επεδίωκε να υπεραμυνθεί της οικονομικής πολιτικής του προκατόχου του, προτάσσοντας τη ρεαλιστική, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, προεκλογική πρόταση του κ. Καραμανλή για πάγωμα των μισθών, όταν ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν». Και στη λογική αυτή ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός του να απαριθμήσει δηλώσεις, πράξεις και, κυρίως, παραλείψεις της κυβέρνησης που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάληξη της χώρας στην τριμερή επιτήρηση. Στην ομιλία του επιθυμούσε, επίσης, να αναδείξει και τα προβλήματα που προέκυψαν από τον πρόσφατο ανασχηματισμό και τον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων, τα οποία δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Για τον σκοπό αυτό ήθελε να κάνει αντιδιαστολή της στάσης που τηρεί η Ν. Δ. και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση με εκείνη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ως αντιπολίτευση ουδέποτε «έβαλε πλάτη» για την προώθηση αναγκαίων τομών.

Με βάση τον σχεδιασμό που είχε γίνει τις προηγούμενες μέρες, η επιτομή της πρότασης της Ν. Δ., υπό τον γενικό τίτλο «Eπτά αλήθειες» (για την επόμενη ημέρα) θα ήταν η θέση του κ. Σαμαρά ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα οδηγήσει σε άντληση περισσότερων φορολογικών εσόδων και αντιστοίχως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε αύξηση των πόρων των Ταμείων - πολιτική την οποία έχουν υιοθετήσει φιλελεύθερες κυβερνήσεις άλλων κρατών κατά το παρελθόν. Επιχειρηματολογώντας υπέρ της ορθότητας της θέσης του ο κ. Σαμαράς επεδίωκε να σταθεί ιδιαίτερα στην πορεία των εσόδων, τα οποία, παρά τη σκληρή φοροεπιδρομή, παρέμειναν στάσιμα - με εξαίρεση τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά. Το σκεπτικό του κ. Σαμαρά είναι μικρότερες επιβαρύνσεις, τις οποίες όλοι αναλογικά μπορούν να καταβάλουν, αντί υψηλών συντελεστών.

Με βάση τους κύριους άξονες της ομιλίας του, που διέρρευσαν στους δημοσιογράφους, δεν θα αναφερόταν στον όρο «επανίδρυση του κράτους», τον οποίο είχε προκρίνει ο προκάτοχός του.

Η σκιά του τέως πρωθυπουργού

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Αντώνη Σαμαρά ως προέδρου της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, έδρα του προκατόχου του κ. Κώστα Καραμανλή, έγινε με αφορμή την 75η ΔΕΘ.

Και αν η δεδομένη οικονομική δυσπραγία και η κατάρρευση του, προ έτους, μότο «λεφτά υπάρχουν» του κ. Παπανδρέου έδωσαν τη δυνατότητα στον κ. Σαμαρά να υπερασπιστεί, με δηλώσεις του, τα πεπραγμένα του κ. Καραμανλή και κυρίως την «αλήθεια» των όσων είπε προεκλογικά για την οικονομία, η στάση του έναντι των -εντός ή εκτός εισαγωγικών- σκανδάλων της γαλάζιας διακυβέρνησης εξακολουθεί και αποτελεί πονοκέφαλο για τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού, από τους οποίους ζητούνταν όλο το τριήμερο διάφορα σχόλια και δηλώσεις, επέμεναν ότι «το Σαββατοκύριακο ανήκει αποκλειστικά στον Σαμαρά». Ομως, η σκιά του τέως πρωθυπουργού αναμένεται βαριά στη μεσημβρινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, την πρώτη στην οποία ο κ. Σαμαράς θα είναι εκτεθειμένος σε κάθε τύπου ερώτηση.

Η διαχείριση ζητημάτων όπως το Βατοπέδι και οι άλλες προς διερεύνηση υποθέσεις, οι εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος και ευρύτερα της κεντροδεξιάς, θέματα για τα οποία έχει αφιερώσει ώρες προετοιμασίας με τους συνεργάτες του, αναμένεται ότι θα καθορίσουν και τον τελικό απολογισμό της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails