Στην ουσιαστική και οριστική απαλλαγή του συνεταιριστικού κινήματος από συντεχνιακά βαρίδια του παρελθόντος θα οδηγήσει η εφαρμογή του νέου σχεδίου νόμου, που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 8 Ιουλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης. Ο ίδιος φαίνεται πλέον αποφασισμένος να μην ενδώσει στις πιέσεις των συνεταιριστών και να προχωρήσει σε...
ουσιαστική αναδιάρθρωση του συνεταιριστικού κινήματος, όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο νομοσχεδίου, δίνοντας παράλληλα περιθώριο προσαρμογής περίπου ενός έτους στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να μετατραπούν είτε σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς είτε σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις. Η πλευρά της ΠΑΣΕΓΕΣ ήδη έχει περάσει, πάντως, στη φάση της διαμαρτυρίας επί παντός επιστητού και, μετά το εφεύρημα του... Σαλαζάρ, ανακαλύπτει προσωπικές εμπάθειες του παρελθόντος από τον κ. Σκανδαλίδη προς το πρόσωπο του Τζανέτου Καραμίχα. Πέραν των πολιτικών παιχνιδιών, επί της ουσίας, το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των συνεταιρισμών πέρασε από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, χωρίς να κριθεί αντισυνταγματικό και περιλαμβάνει πλέον δύο σημαντικές τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο:
● Διορία μέχρι το τέλος του 2011 σε όλες τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, για να αποφασίσουν εάν θα μετατραπούν σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, απορροφώντας τα μέλη τους, ή σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις. Από κει και πέρα, η αναδιάρθρωσή τους και η εξυγίανσή τους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012.
● Οι συνεταιρισμοί θα εκλέγουν αντιπροσώπους, οι οποίοι θα προέρχονται από εκλογές από τη βάση και αυτοί οι αντιπρόσωποι θα συμμετέχουν στο εκλογικό συνέδριο, το οποίο θα εκλέγει με τη σειρά του τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Δηλαδή, όπως γίνεται και τώρα, με μόνη διαφορά ότι δεν θα υπάρχει η ενδιάμεση εκλογική διαδικασία στον δευτεροβάθμιο φορέα, εφόσον οι Ενώσεις θα έχουν μετατραπεί σε απλούς πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς.
Αλλάζει η εκλογική διαδικασία
Το κείμενο του νομοσχεδίου αναφέρει: «Η Διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ εκλέγεται από Πανελλήνιο Συνέδριο Αντιπροσώπων, το οποίο συνέρχεται για το σκοπό αυτό το αργότερο κάθε 4 έτη. Η εκλογή των Αντιπροσώπων γίνεται από τους ΑΣ με καθολική ψηφοφορία των μελών τους. Το μέτρο για την εκλογή των Αντιπροσώπων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 500 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους για κάθε αντιπρόσωπο. Αν σε έναν ή περισσότερους ΑΣ τα μέλη είναι λιγότερα από 500, η ΠΑΣΕΓΕΣ ορίζει τους ΑΣ που θα συμπληρώσουν τον συγκεκριμένο αριθμό και ρυθμίζει τα της εκλογής. Οι εκλογικοί κατάλογοι καταρτίζονται με ευθύνη της ΠΑΣΕΓΕΣ και οριστικοποιούνται το αργότερο ένα μήνα πριν από τη διενέργεια της ψηφοφορίας για την εκλογή των Αντιπροσώπων. Φυσικά πρόσωπα που είναι ταυτόχρονα μέλη σε περισσότερους ΑΣ εγγράφονται στους οικείους εκλογικούς καταλόγους με μία μόνο από τις ανωτέρω ιδιότητες και μπορεί να έχουν μόνο μία ψήφο.»
Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις του Νίκου Αλιβιζάτου περί αντισυνταγματικότητας του νόμου, χωρίς όμως να τις ενσωματώσει στον τελικό νόμο, ο οποίος πέρασε εύκολα από τη νομοπαρασκευαστική της Βουλής.
Πηγή: Agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου